Barnas Pilegrimssti er 10 år 26. mai 2018

I dag er det 10 år siden Barnas Pilegrimssti ble åpnet i Øvre Rendal! Alle elever og lærere ved Berger skole var med på åpningsvandringen 26. mai 2008 - sammen med kultursjefene i Rendalen og Tynset, Toril Andreassen og Beate Hjertager og presten i Rendalen Asbjørn Haugen. 

7. klasse hadde ryddet denne gamle stien og malt merkestolpene. Denne dagen ble det plantet en rosebusk ved en hvilebenk med utsikt mot skolen, og plassen fikk navnet "Toves minne" etter en lærer som nylig var død, og som hadde vært engasjert i dette prosjektet. Alle fant med seg en stein og/eller en blomst som de la fra seg ved stiens ende, Smedberget Pilegrimstun. Der fikk de stempel i pilegrimspasset sitt og feiret åpningen med en forfriskende is.

Dette ble starten på en fin tradisjon som Berger skole har fulgt opp med en vandring i Barnas Pilegrimssti på denne tiden hvert år. 

Barnehagen og mange andre bruker stien jevnlig og skiver en hilsen i turboka i Fysak-kassa ved stabbursveggen i Smedberget. Stien en en sløyfe på Østerdalsleden ut fra Øvre Rendal kirke/Prestegården og inn igjen ved Smedberget, Bergeveien 59. 

Alle en velkommen til en tre km lang runde i Østerdalsleden/Barnas Pilegrimssti!

Barnas Pilegrimssti i Øvre Rendal

I Øvre Rendal finnes kanskje verdens eneste Barnas Pilegrimssti, i hverfall den første i Norge!
Hvis noen vet om flere, vil vi gjerne få vite det .

Mandag 26. mai 2008 var den offisielle åpningen av Barnas Pilegrimssti. I tillegg til elever og lærere fra Berger skole deltok kultursjef Beate Hjertager i Tynset kommune og Rendalens kultursjef Toril Andreassen.

Barnas Pilegrimssti danner en runde - på ca tre kilometer - fra Pilegrimsleden rett sør for skolen, ved Coop-butikken, går langs skogkanten vest for bebyggelsen i Øvre Rendal – og nordover til den møter Pilegrimsleden igjen der denne går inn i skogen nord for Smedberget.

Berger skole bruker Barnas Pilegrimssti

26. og 27. mai 2013 feiret vi 5-årsjubileum!

Søndag ettermiddag med kaffe i Smedberget Pilegrimstun

og mandag med hele Berger skole på vandring!

Rundt 70 elever og lærere startet fra Berger skole kl 10 med Asbjørn Haugen som vandringsleder. Ved Toves Minne plantet Toril kultursjef en ny rosebusk. I Smedberget var det tid for nistepause, og jubileet ble avsluttet med en liten is-overraskelse til alle.

24.05.2012: Pilegrimsvandring med Berger skole, se HER 
07.09.2010: Stafettvandring i 10-årsjubileet, se HER

26.05.2008: Åpningsvandring! Se mer under:

Fine merkepåler


26.05.2008: Elevene hadde brukt mange utedager til å rydde den gamle stien, male merkepåler og sette dem opp.
 Der var elevene selv som hadde valgt ut fargene, og dette har virkelig satt sitt spesielle preg på denne pilegrimsstien! 

Toves Minne

Ved utsikten mot skolen, kommunehuset og kirken er det satt opp en hvilebenk. Der ble det denne innvielsesdagen plantet en rosebusk til minne om Tove Høye, som var lærer ved Berger skole før hun døde.
Ved benken er det en kasse med en tenkebok å skrive i.
Denne blir mye brukt, særlig av barn som bruker stien.

Underveis

Underveis plukket barn og voksne med seg blomster og steiner. Symbolsk for noe å glede seg over og noe som gjør en tung og trist. Slik pilegrimer i middelalderen også gjorde. Dette la de fra seg der Barnas Pilegrimssti møtte Pilegrimsleden mot Nidaros.

Smedberget Pilegrimstun

Der Barnas Pilegrimssti kommer ned på Pilegrimsleden ligger Smedberget Pilegrimstun. Her fikk alle elevene stempel i pilegrimspasset sitt - og feiret åpningen av denne nymerkede stien med en is! - før de fulgte Pilegrimsleden tilbake til skolen.

Mer om åpningsdagen her

Del denne siden